duminică, 9 februarie 2014

Interpretarea datelor dintr-un certificat energetic si exemplu de calcul pentru o casa de 184mp privind consumul anual

Interpretarea datelor dintr-un certificat energetic si exemplu de calcul pentru o casa de 184mp privind consumul anual:

Faptul ca e obligatoriu sa ne facem certificat energetic o stie toata lumea, mai jos va vom prezenta cum sa citim un certificat si ce inseamna toate datele din el.
Pentru majoritatea oamenilor toate acele date nu spun nimic, singurul lucru ce poate fi inteles este clasa in care se afla apartamentul/cladirea. La apartamente lucrurile stau mai simplu: apare doar clasa apartamentului. In cazul cladirilor, mai apare si clasa cladirii de referinta, iar acest lucru poate crea confuzii. Aceasta e o cladire care e identic geometric cu cladirea reala dar care este izolata conform ultimelor normative in vigoare, ca si cum ar fi proiectata in prezent. Cladirea de referinta ne da un indiciu referitor la clasa cladirii certificate in cazul in care o facem de la zero, cu materialele din prezent si cu normele tehnice de la data efectuarii certificatului. Clasa cladirii de referinta este influentata de geometria cladirii, cei mai importanti factori fiind gradul de compactitate al cladirii si procentul de vitrare. Gradul de compactitate se refera la aria anvelopei raportata la volumul interior, o cladire cu cat este mai mare este mai bine, iar ca forma, sfera este ideala, urmata de cub si paralelipiped cat mai apropiat de cub. De exemplu daca avem o cladire ingusta si lunga aceasta va avea un grad de compactitate care va influenta negativ consumurile energetice. In general cladirea de referinta este in clasa A sau B pentru majoritatea cladirilor, in clasa B fiind cladirile mici si necompacte sau cu vitraj mare.
In articolul precedent unde am prezentat un model de certificat energetic, avem o cladire individuala cu o suprafata de 184.05mp Aceasta se incadreaza in clasa B, iar cladirea de referinta in clasa A. 
In continuare vom discuta pe acest exemplu.
Nota energetica este o alta abordare de a estima gradul de izolare al cladirii, nota maxima posibila fiind 100.
Indicele de emisii echivalent se refera la consumul de CO2 total al cladirii format din consumul pentru incalzire, apa calda menajera, iluminat, ventilare mecanica si climatizare. Chiar daca cladirea este racordata la termoficare se ia in calcul consumul de CO2 pentru producerea agentului termic de catre CET. La partea de iluminat se ia in calcul consumul de CO2 necesar producerii curentului electric. Indicii care se folosesc sunt proprii tarii unde se face certificatul. De exemplu daca in Franta se foloseste preponderent producerea de curent electric prin centrale nucleare indicii de CO2 sunt mult mai mici decat in Romania.
In continuare sunt prezentate in certificat consumurile pe fiecare tip de consumator, minim se vor prezenta cele pentru incalzire, apa calda de consum si iluminat, optional daca cladirea este echipata vom avea si ventilare mecanica si climatizare.
In partea de jos a primei pagini mai sunt prezentate datele de identificare a cladirii cat si suprafetele incalzita si totala si volumul incalzit.
Pe pagina a doua sunt detaliate consumurile pe fiecare tip de consumator pentru cladirea reala si mai jos, in tabel, consumurile cladirii de referinta cu nota sa energetica.
Mai departe vom prezenta cum estimam valoarea facturii pentru incalzire si apa calda menajera pentru cladirea certificata.
In prima faza adunam consumurile de pe prima pagina pentru incalzire si apa calda, in exemplul nostru 97.79+32.77=130.56 kWh/an.mp.
Acesta este un consum anual de kWh per metrul patrat de constructie.
Inmultind cu suprafata cladirii aflam consumul anual al cladirii: 130.56*184.05=
24030 kWh/an.
Acest rezultat se poate inmulti cu pretul unui kWh al energiei consumate, in cazul gazului indicele fiind de 0.112 lei/kWh, pretul se ia din facturi.
Rezulta consumul cladirii noastre: 24030*0.112=2691 lei/an. Mare parte din acest consum este intre lunile octombrie si martie cand functioneaza instalatia de incalzire, in restul lunilor fiind doar consumul pentru apa calda menajera.
Aceeasi constructie, in cazul folosirii unei centrale pe curent electric, va costa 24030*0.36=8650 lei/an.
Vedem o diferenta enorma intre consumul prin incalzire cu gaz si cel cu incalzire electrica.
Preturile energetice de mai sus pot varia in functie de zona si de furnizorul local.
Daca se foloseste o pompa de caldura, care foloseste tot curent electric dar e pe alt principiu, atunci consumul electric se diminueaza mult, ajungand foarte aproape de cel pe gaz. In cazul unei pompe de caldura care absoarbe caldura din pamant consumul poate ajunge mai mic decat cel pe gaz, totusi investitia intr-o astfel de instalatie este foarte mare si se amortizeaza greu.

Afla mai multe detalii si tarifele aplicate pentru certificat energetic pe www.cesconsulting.ro.

2 comentarii:

  1. Spades Game - Fun, Unique Designs and Free Games
    Try the BEST Spades Game Games made using your 바카라사이트 creativity and experience. Spin and Win with 우리카지노 confidence, winning fun, and discover the secrets behind one of the

    RăspundețiȘtergere
  2. A player could never know this, however, given he will only be half in} for an hour or two, during which he could hope a big payout will make up for his many losses after which some. And at this fee of play it could take years of half in} a single slot machine for the casino’s long-term advantage to turn out to be evident. Individual gamers, however, will probably define worth as value of|the worth of} the spin. For instance, if a player bets $1, spins 카지노사이트 the reels and receives no payout, that’ll be the price – not 10 cents.

    RăspundețiȘtergere