duminică, 26 ianuarie 2014

Certificatul de performanta energetica pentru apartamente si cladiri

Din iulie 2013 a devenit obligatoriu certificatul energetic pentru cladiri si apartamente. 
Ce inseamna aceasta? Inseamna ca la orice inchiriere, vanzare sau constructie noua e obligatoriu ca proprietarul sa detina un astfel de certificat.

Aceste certificate se pot intocmi de auditori energetici autorizati de Ministerul Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice. 
Toata lumea se intreaba la ce ne foloseste acest certificat? Pentru a estima consumurile energetice a cladirii/apartamentului. Daca la frigidere si masini de spalat avem aceste consumuri afisate de ani de zile, e normal ca si la un apartament sa avem acest lucru, pretul unui apartament sau al unei case fiind de foarte multe ori mai mare decat al unui frigider. 

Consumul de energie se detaliaza pentru incalzire, apa calda de consum, iluminat, ventilare mecanica (unde e cazul) si climatizare (unde e cazul). La fiecare din acestea se obtine din calcule un rezultat in kWh/an.mp care se introduce intr-o grila si se clasifica de la A la G. Acestea se aduna si rezulta si clasa totala a cladirii sau apartamentului, tot de la A la G. 

Astfel, cand cineva cumpara o locuinta sau inchiriaza un birou, vazand certificatul de performanta energetica isi poate da seama daca il va costa foarte mult intretinerea (clasa F sau G) sau foarte putin (clasa A sau B). In timp, aceste clase energetice vor influenta pretul apartamentelor sau al chiriilor, intrucat lumea va deveni constienta ca nu doar un pret mic de achizitie este important ci si costul de intretinere care poate deveni foarte mare, mai ales pe timpul iernii. 

In urmatorii ani, se pot chiar obtine diferentieri de tarife la utilitati pentru cine detine o cladire performanta energetic. 

Un certificat de performanta energetica este valabil 10 ani de la intocmire, cu conditia pastrarii datelor initiale intacte, de exemplu dupa reabilitarea unei cladiri certificatele energetice vor trebui refacute, acest lucru va fi si in interesul locatarilor intrucat va fi incadrat intr-o clasa energetica superioara.

Afla mai multe detalii si tarifele aplicate pentru certificat energetic pe www.cesconsulting.ro.